Ja són 1.273 persones joves inscrites en el Programa de Garantia Juvenil

El Consell comarcal del Baix Llobregat en col·laboració amb els 22 municipis del Baix Llobregat menors de 40.000 habitants està participant en la Xarxa d’impulsors del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya amb un tècnic impulsor ubicat a Promoció Econòmica de l’Àrea de desenvolupament estratègic del Consell Comarcal des del 19 de Maig del 2015.

En el primer any de l’existència del tècnic impulsor s’han pogut realitzar actuacions per tal de donar a conèixer el programa, dinamitzar el territori, realitzar inscripcions i el seguiment als i les joves, entre d’altres. I sempre amb l’objectiu de reduir l’atur juvenil o el retornament del/la jove al Sistema Educatiu mitjançant una amplia cartera de serveis amb ofertes formatives, en pràctiques o ofertes laborals.

Al ser un programa relativament nou, es va iniciar al 2014, els primers mesos del tècnic impulsor del Consell Comarcal es van centrar en actuacions de difusió a través de sessions informatives, reunions, tríptics, díptics, mitjans de comunicació i xarxes socials amb la plataforma Facebook i també en donar suport als i les joves en tot el procés d’inscripció. A conseqüència, hi ha un total de 1.273 joves inscrits en els 22 municipis participants, dels quals 885 joves s’han inscrit des de l’arribada del tècnic impulsor.

La coordinació i la comunicació amb les diferents entitats del territori ha estat clau per realitzar amb èxit les actuacions de difusió, inscripció i seguiment dels joves al territori i poder implementar el programa en els 22 municipis. Cal fer esment a la complexitat del territori per la seva dispersió dins la comarca del Baix Llobregat, provocant incidències alhora d’actuar en cada un dels 22 municipis.  A més de la reticència dels i les joves a desplaçar-se al Consell Comarcal del Baix Llobregat per la seva atenció més personalitzada, sobretot als/les joves més allunyats de Sant Feliu de Llobregat. És per això que es va decidir crear un segon punt de suport a Martorell amb l’objectiu de facilitar els desplaçaments dels i les joves de la zona Nord del Baix Llobregat com Collbató, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes, Sant Andreu de la Barca, Pallejà i el propi municipi de Martorell. Gràcies aquest dos punts de suport, i incidir en la importància de la coordinació i comunicació amb les entitats, s’han pogut atendre a un total de 660 joves.

Les polítiques actives han augmentant gràcies al programa de Garantia Juvenil, tenint un ampli ventall de recursos pels diferents col·lectius de joves de 16 a 29 anys. Són tantes les polítiques actives d’ocupació que ens centrarem en les més i menys demandades pels joves del territori.

Per una banda, els programes més demandats eren aquells que tenien una contractació directe com Fem Ocupació per a Joves, que combina un contracte amb una formació i com a segona opció, programes formatius amb incentius com Joves per l’Ocupació o programes amb moltes possibilitats d’inserció al finalitzar la formació com els programes integrals.

Per altra banda, els programes destinats a joves amb alta qualificació era difícil derivar i motivar al/la jove per realitzar-lo, perquè no veien la seva utilitat o eren molt específics per a joves amb perfil emprenedor o joves que volien marxar a l’estranger. Aquest perfil qualificat cercava directament ofertes laborals i la reticència per marxar a un altre país era molt gran, l’alternativa era la formació en TiC o Idiomes, però la gran majoria ja tenia el nivell d’idioma desitjat o no ho veia com una prioritat. En canvi, la formació en Idiomes era molt demandada per a joves que estaven finalitzant els estudis com a formació complementària, però els requisits de Garantia impossibilitava la inscripció al programa i la posterior derivació a la formació d’idiomes.

Respecte a les subvencions per autònoms, la demanda s’ha activat en l’any 2016 i ha estat fluixa, només s’han comptabilitzat 4 joves emprenedors que han demanat la subvenció. Cal esmentar, que la difusió de les bonificacions i subvencions va començar a principis d’any i no era una de les funcions pròpies del Tècnic Impulsor i en conseqüència, pot ser un dels motius de la baixa demanda.

“Projecte subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Ministerio de Empleo y Seguridad Social i cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc de l’iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb el Programa de Garantia Juvenil “Xarxa d’Impulsors del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya”, regulat per l’Ordre EMO/381/2014”.

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte