Jornades comarcals sobre història i memòria

Sant Feliu de Llobregat ha acollit el divendres 20 i dissabte 21 d’octubre, les jornades d'Història i memòria: converses pedagògiques i intercanvi d’experiències, organitzades en el marc de la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, pel Consell Comarcal, el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Dos dies d’activitats que han tingut com a objectiu l’elaboració d’estratègies per conèixer i transferir la lluita pels valors i llibertats democràtiques amb la comunitat educativa per fer efectives les polítiques de memòria democràtica, amb el desenvolupament de materials didàctics a l’aula, l’aportació de recursos per al professorat i el treball en xarxa.

Unes jornades que han integrat sessions teòriques per reflexionar i identificar els reptes en l’ensenyament de la memòria democràtica, amb diàlegs, presentació d’experiències i tallers pràctics.

El tret d’inici a les jornades l'han donat els parlaments institucionals, que han tingut lloc a la sala Ibèria, i que han comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lourdes Borrell Moreno, la representant del Departament d’Educació, Eva Gómez Forgas, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català Bosch, la consellera comarcal de Cultura i Memòria Democràtica, Lidia Muñoz Cáceres, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart i González.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de l'historiador i professor universitari Joan Santacana amb la ponència ‘Aprendre història amb els objectes i les restes de la Guerra d’Espanya’, seguida pel diàleg sobre escoles i memòria entre el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i el director del Instituto Navarro de la Memòria, José Miguel Gastón Aguas, que han complementat les reflexions teòriques. 

La primera jornada ha tancat amb l’espectacle de creació 36+1 de Maria Pla basat en 36 poemes de Ricard Creu. 36 poemes a partir del 36. Una visió íntima dels fets que es van produir a partir del 18 de juliol de 1936. Una obra que parla de la guerra, de la postguerra, i de 

El Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat ha acollit el segon dia de jornades en el que s'han dut a terme els tallers vinculats als arxius, fonts orals i didàctica, experiències didàctiques als centres educatius i llocs de memòria comarcals, i en els que han participat experts i expertes com la directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat  Mari Luz Retuerta, o les professores d’Esparreguera, Joana Llordella i la Maite Gómez.

La investigadora del grup DHIGECS de la Universitat de Barcelona, Isidora Sáez Rosenkranz ha inaugurat la segona sessió amb la ponència Memòria històrica en societats post transaccionals. Diagnòstic, reptes i reflexions per a l'educació.

Després dels tallers Isabel Alonso, de l’associació Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, ha pronunciat la ponència Introducció de la memòria democràtica en el currículum educatiu: estat de la qüestió i reptes, i ha donat pas a   Xavier Cortès, docent d’ESO i membre del grup DEMD Baix Llobregat, que ha parlat sobre La memòria democràtica al currículum de l’ensenyament reglat de Catalunya. 

La clausura de la jornada ha anat a càrrec de la consellera comarcal de Cultura i Memòria Democràtica i vicepresidenta de la Xarxa de Memòria Democràtica Baix Llobregat, Lidia Muñoz, qui ha incidit en la “importància dels valors democràtics i que arribin als i a les més joves mitjançant el coneixement de la història i dels episodis feixistes i antidemocràtics”. Així mateix, ha destacat que “cal continuar treballant en xarxa i conjuntament amb les administracions, entitats i ciutadania.”

Les jornades s'han adreçat a mestres, professorat de secundària, de cicles formatius i d'escoles d'adults, estudiants del màster de formació del professorat, personal tècnic municipal dels àmbits de cultura i educació, entitats memorialistes, centres i entitats d'estudi, arxius locals i comarcals i, en general, totes aquelles persones interessades en l'educació i la memòria.

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte