Qui s'ha d'encarregar de la cura? Professionalització dels treballs de cura

L'Espai Baronda va acollir el passat dimarts la jornada Qui s'ha d'encarregar de la cura? Professionalització dels treballs de cura. La consellera de Dones i Gent Gran, Vicky Castellanos i l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, van presentar la trobada en la que van participar la sociòloga especialitzada en dones Carla Alsina; la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez; Gemma Roces, de Creu Roja Catalunya, i Mercè Civit, del Col•legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

Carla Alsina va presentar dades que mostren la persistència d’un repartiment de feines i de rols encara desequilibrat i que perjudica la dona, destacant que les dones han sortit a treballar, però ells no han entrat en casa, i que són les dones de més de 64 anys del nostre país les que pateixen més desigualtats econòmiques. Així mateix va afegir que les desigualtats es troben també en l’àmbit laboral, amb una bretxa salarial entre sexes que arriba al 18%, i on les dones, tot i que avui estan més qualificades, continuen representant una majoria important en llocs de treball no qualificat. Va comentar també que la maternitat és vista com a risc en l’edat en que es té més projecció professional. Segons la sociòloga, si es professionalitzés el treball domèstic i de les cures, el PIB català s’incrementaria un 23,4%, un treball que avui dia s'ha mercantilitzat i precaritzat. Per a Carla Alsina, la cura, que inclou cobrir necessitats físiques, psicològiques i emocionals, ha de ser un element central de les polítiques públiques, i cal dotar d'un marc de drets el treballador de les cures.

Durant el transcurs de la taula rodona, Laura Pérez va posar de manifest la complexitat de desmuntar el sistema de patriarcat en el qual ens trobem, que encara avui dona uns rols molt diferents a la nena i al nen, i en el que encara son les dones les que assumeixen el rol de la cura.

La regidora de l'Ajuntament de Barcelona va criticar un Estat que va retallant en salut i que només assumeix el 20% de les cures mentre que les dones n’assumeixen el 80%. A més, va assenyalar que, mentre que les dones dediquen un 20% del seu temps a la cura en l’àmbit domèstic, els homes només hi destinen un 1% del seu temps. Va destacar que els ajuntaments han de promoure la contractació digna en tot l'àmbit de la cura i que caldria assolir una democratització de les cures.

Per la seva part, Gemma Roces, responsable de programes de dones, persones cuidadores i maltractaments a Creu Roja Catalunya va explicar la dificultat amb la que es troben per incorporar homes en atenció a la gent gran, i la feina que hi ha a fer i les petites mesures que cal posar perquè es vagi millorant, en un àmbit on les famílies realitzen una feina molt important que haurien de fer els estats.

Per concloure, Mercè Civit, de la Comissió de Serveis Socials del Col.legi Oficial de Treball Social, va posar l’accent en que en els darrers anys, amb la crisi, s’ha anat enrere en la distribució del treball productiu i reproductiu entre homes i dones. Com a solució de futur, va plantejar que les smart city  haurien d'incorporar la tecnologia també en la cura de les persones.

 

Imatges addicionals: 

Cerca

 

 

@ccbaixllobregat

  Subscriu-te al canal RSS

Consell Comarcal del Baix Llobregat

Parc Torreblanca N-340 pk 1249

08980 Sant Feliu de Llobregat

 Tel.: 936852400   Fax:936851868

 Contacte